Kunnissa tehdään parhaillaan päätöksiä tulevan vuoden veroprosenteista. Painetta veronkorotuksille on lukuisissa kunnissa. Myös veroprosenttien vaihteluväli on lavea sote-uudistuksen jälkeisessä ajassa. Erot kuntien välillä ovat Etelä-Savossakin merkittäviä. Taustalla on muun muassa erilaisia valtionosuuksien määräytymisperusteita, joiden vuoksi kuntien valtiolta saamissa tuloissa on merkittäviä eroja.
Veronkorotusten lisäksi talouden tasapainottaminen edyllyttää useissa kunnissa tulevina vuosina myös menopuolen merkittävää karsintaa. Talouden tasapainon saavuttaminen on toimenpiteistä huolimatta vaikeaa. Kuntien tilanne alkaa jo muistuttaa hyvinvointialueiden tilannetta. Tehtäviä ja tarpeita on liian paljon suhteessa rahoituspohjaan.
Entisellä mallilla ei voida tulevaisuudessa jatkaa, mutta vaarana on myös se, että säästämme itsemme hengiltä keskellä suurta murrosta. Ihmiset tarvitsevat kuntien ja hyvinvointialueiden palveluja, joihin on valtiolta löydyttävä tasapuolisempia rahoitusmekanismeja.
Samaan aikaan kunnissa ja alueilla on mietittävä uusiksi palvelujen tuottamisen tapoja ja tähdättävä kestävään kunta- ja aluetalouteen. Tämä ottaa kuitenkin aikaa. Siksi hyvinvointialueille tulee antaa lisäaikaa alijäämien kattamiseen. Myös kunnissa uuteen tilanteeseen sopeutumisessa on pidettävä maltti matkassa.