Metsät ovat olleet Kaakkois-Suomelle vihreää kultaa. Niin tulee olla myös jatkossa. Metsiämme ei tule museoida vaan hyödyntää kestävällä tavalla kansantaloutemme parhaaksi virkistys- ja luontoarvoja unohtamatta. Metsät ovat mahdollisuus myös vihreän siirtymän vauhdittamisessa. Perinteisen metsäteollisuuden rinnalla on jo jonkin aikaa hyödynnetty erilaisia tuotannon sivuvirtoja. Valtava potentiaali liittyy muun muassa metsäteollisuuden hiilidioksidipäästöjen jalostamiseen polttoaineeksi.
Uusiutuviin energiamuotoihin liittyvää osaamista ja kansainvälisesti tunnustettua tutkimus- ja kehitystoimintaa Kaakkois-Suomessa onneksemme jo on. Lappeenrannan yliopisto (LUT) on alan edelläkävijä meillä ja maailmalla. LUT-yliopiston, Lappeenrannan kaupungin ja seudullisten kehitysyhtiöiden äskettäin perustama Vetylaakso-yhdistys pyrkii soveltamaan tutkimustuloksia käytäntöön ja vauhdittamaan uusiutuvan energian ja teollisuuden investointeja Itä- ja Kaakkois-Suomeen.
Uudet innovaatiot kuluttavat paljon sähköä ja edellyttävät siten sähkön- ja vedynsiirtoverkon kehittämistä. Siksi tarvitaan myös tuulivoimaa. Kaakkois-Suomen alueella tuulivoiman rakentamista rajoittavat monin paikoin puolustusvoimien ilmavalvontatutkat. Etelä-Savossa on kuitenkin alueita, esimerkiksi Pieksämäellä, missä tuulivoimahankkeet ovat jo siirtymässä suunnitelmista käytäntöön. Kangasniemellä mahdollisia tuulivoimatuotannon alueita selvitetään parhaillaan.
Uusien energiamuotojen tuotantoalueet herättävät ymmärrettävästi paljon keskustelua. Niin tulee ollakin. Ihmisten elinympäristöön, arkeen ja omaisuuteen vaikuttavat päätökset tulee tehdä kuntalaisia kuunnellen. Myös korvauskäytäntöjen tulee olla reiluja.
Fossiilisesta energiasta eroon pääseminen vaatii meiltä monenlaista sopeutumista ja uudenlaista ajattelua. Vihreä siirtymä on kuitenkin meille ennen kaikkea mahdollisuus. Se on mahdollisuus paitsi maapallomme kantokyvylle, myös alueemme elinvoimalle, meidän kaikkien tulevaisuuden hyvinvoinnille.